Ομάδες Σποροφύλαξης Αττικής

Στο Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής συμμετέχουν οι ομάδες:

sporoi_logoΑνταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια»

Το Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια» ξεκίνησε τη δράση του τον Μάρτιο του 2014 και από τότε πραγματοποιούμε ανοιχτές τακτικές συναντήσεις συνήθως το 1ο και το 3ο Σάββατο του μήνα, στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (Άλσος Αγίας Τριάδας, Λαμπηδόνα), όπου γνωριζόμαστε, συζητάμε, σπέρνουμε, φυτεύουμε, συσκευάζουμε σπόρους, ανταλλάσουμε καλλιεργητικές εμπειρίες, ιδέες και τεχνικές καλλιέργειας και φυσικά μοιραζόμαστε σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών. Οι σπόροι δίνονται δωρεάν με την προτροπή προς τους καλλιεργητές να επιστρέψουν στο Ανταλλακτήριο ένα τμήμα των σπόρων που θα καταφέρουν να συλλέξουν.

Στόχοι του Ανταλλακτηρίου είναι η διάδοση των ντόπιων σπόρων και ποικιλιών – ένα σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης κληρονομιάς – η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η αντίσταση στα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα και τη βιομηχανοποιημένη γεωργία, η προσαρμογή των ποικιλιών στις τοπικές συνθήκες και ο πειραματισμός με οργανικές μεθόδους καλλιέργειας σε αστικό περιβάλλον.

Τα περισσότερα μέλη της ομάδας καλλιεργούμε σε ταράτσες, μπαλκόνια και κήπους εντός της πόλης, όπου παράγουμε οργανικά τα λαχανικά μας και τα τρώμε φρέσκα, με αποτέλεσμα τον έλεγχο και την μερική αυτάρκεια στην τροφή μας, τη βελτίωση της υγείας μας και την απόκτηση εμπειρικής γνώσης πάνω στις καλλιέργειες και ταυτόχρονα η ενασχόληση με τη φύση και τη γη μάς κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα.

Τον Μάρτιο του 2016, δημιουργήσαμε στον χώρο του Άλσους τον Λαχανόκηπο της Λαμπηδόνας, έναν λαχανόκηπο που τον περιποιούμαστε όλοι μαζί και γευόμαστε παρέα τους καρπούς του. Ένα εγχείρημα αστικής καλλιέργειας κηπευτικών σε παρτέρια που βασίζεται στις τεχνικές της περμακουλτούρας και φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα παράδειγμα παραγωγής τροφής, σποροπαραγωγής, ανακύκλωσης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και δημιουργίας κοινότητας στη γειτονιά μας. Το πότισμα γίνεται εναλλάξ από τα πιο ενεργά μέλη ενώ τα Σάββατα μαζευόμαστε για καλλιεργητικές εργασίες.

Παράλληλα διοργανώνουμε/συμμετέχουμε σε δράσεις σχετικές με τους σπόρους και τις καλλιέργειες και έχουμε αναλάβει την φροντίδα του κομποστοποιητή του ΚΠΚΒ.

Εάν θέλετε να συμμετέχετε στις ανταλλαγές σπόρων ή στις εργασίες του λαχανόκηπου, θα μας βρείτε τα περισσότερα Σάββατα στο ΚΠΚΒ ή μπορείτε να μας δώσετε το email σας ώστε να το καταχωρήσουμε στη λίστα μας και να λαμβάνετε ενημέρωση για τις δράσεις μας.

Email επικοινωνίας: sporoi.la@gmail.com  | Facebook: TaSporia | Blog:  ΚΠΚΒ | Xάρτης | Περισσότερες οδηγίες πρόσβασης θα βρείτε εδώ

————————–

en dynamei agrosΑστικός Αγρός Χαλανδρίου

O Αστικός Αγρός Χαλανδρίου αποτελείται από μία έκταση 4 στρεμμάτων, έναν παλιό αμυγδαλεώνα που επιβιώνει στην πόλη παρά την πυκνή δόμηση και την εξάρτηση από το τσιμέντο. Στον Αγρό δίνεται έμφαση στο «χτίσιμο» του χώματος, στην ορθολογική χρήση του νερού και στη δημιουργία ενός συστήματος με όσο το δυνατόν λιγότερες «εισροές». Δίνεται έμφαση στη φροντίδα της γης και του ανθρώπου, αλλά και στην έννοια της δίκαιης κατανομής και προσανατολίζεται σε βασικές αρχές της βιοδυναμικής, της διαρκούς και της φυσικής καλλιέργειας. Καλλιεργούνται αποκλειστικά φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες, κρατούνται και φυλάσσονται παραδοσιακοί σπόροι σε συνεργασία με τις Δρυάδες και το Πελίτι. Ο Αγρός συμμετέχει σε ένα ευρύ δίκτυο ομάδων και κήπων («Κήπων της Ειρήνης») που δεσμεύονται να μοιράζουν σπόρους σε περιοχές που πλήττονται από τον πόλεμο. Τα καλλιεργούμενα φυτά δεν έχουν ειπωστεί χημικές επεμβάσεις (υπό τη μορφή λιπασμάτων ή ψεκασμάτων), ενώ στο χώρο αποφεύγονται οι βίαιες επεμβάσεις (μέσω των μηχανημάτων ή των χεριών). Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σίφνου και Γαρηττού, 5′ από τη στάση του μετρό στην Αγία Παρασκευή. Είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε Κυριακή πρωί (η ώρα αλλάζει ανάλογα με τις εποχές και τις εξωτερικές θερμοκρασίες).

Για επικοινωνία: astikosagrosx@gmail.com

————————–

Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου

Αξιώνοντας την ουτοπία στην καθημερινότητά μας, αρχίζουμε να διαμορφώνουμε  ένα περιβόλι στο κέντρο της πόλης.

Η καλλιέργεια της γης, η παραγωγή σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών και το μοίρασμά τους, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις αντίστασης στον έλεγχο της τροφής που επιβάλλουν οι πολυεθνικές.

Όποια/όποιος επιθυμεί να συμμετέχει στο περιβόλι (φυτέματα, σκαλίσματα, ποτίσματα, συγκομιδή, κλπ), ή/και στη δημιουργία της ομάδας καλλιέργειας και σποροπαραγωγής παραδοσιακών ποικιλιών, μπορεί να στείλει e-mail στο parkingparko@espiv.net,  να έρθει στη συνέλευση που γίνεται κάθε Τετάρτη, ή να περάσει από το πάρκο Σάββατο ή Κυριακή μεσημέρι, οπότε συνήθως γίνονται εργασίες, φυτέματα, κλπ.

————————–

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

– Μπορούμε να γνωρίζουμε και να εξασφαλίσουμε την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε;
– Μπορούμε να αναδείξουμε την προστασία της βιοποικιλότητας ως ανάγκη για την αρμονία του ανθρώπου με την φύση;
– Μπορούμε να επαναδιεκδικήσουμε την διατροφική μας ελευθερία;

Η ομάδα αστικής καλλιέργειας «Γυάλινο» του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ Πετρούπολης ανοίγει την αγκαλιά της ξανά και αυτό το χρόνο και προσκαλεί όποιον θέλει να βοηθήσει στην καλλιέργεια του θερμοκηπίου, με σκοπό αφενός την διατήρηση και διάδοση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών και αφετέρου την βιωματική μάθηση στην καλλιέργεια της γης.

Σας περιμένουμε κάθε Σάββατο στις 11:00 το πρωί.

————————–

διασποράΔια.Σπο.Ρα.

Η Δια.σπορ.Α (Διατηρητές σπόρων Αττικής) ξεκίνησε το 2013 ως μια μικρή ομάδα φίλων και αστικών καλλιεργητών που διατηρούσαν και αντάλλασσαν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες.

Μέχρι σήμερα έχουν οργανώσει και συμμετέχει σε διάφορες δράσεις όπως: συναντήσεις καλλιεργητών, συμμετοχές σε φεστιβάλ με εργαστήρια μεταποίησης και αυτάρκειας (π.χ. παρασκευή σαπουνιού, απορρυπαντικού και οδοντόκρεμας με τη χρήση ελαίων από φυτά και βότανα), βιωματικά εργαστήρια σε σχολεία (φυτώρια, σχολικοί λαχανόκηποι). Είναι πλέον μία ομάδα που στοχεύει στην αυτάρκεια, στην ανταλλαγή γνώσεων πάνω σε αστικές καλλιέργειες/ ταρατσόκηπους, στη φυσική διατροφή και με βασικό γνώμονα ότι: «Παράγουμε αυτό που καταναλώνουμε και σε πλήρη αρμονία με την φύση».

Για επικοινωνία: 6946061022.

————————–

logo dryadesΔρυάδες

Οι «Δρυάδες» απευθύνονται σε όσους/ες ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τη καλλιέργεια – κυρίως αστική – και τη διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων. Όποιος λοιπόν καλλιεργεί ή θέλει να καλλιεργήσει σε ταράτσα, μπαλκόνι, κήπο, χωράφι, αστικά και περιαστικά μπορεί να συμμετέχει.

Οι «Δρυάδες» παρέχουν σπόρους ή σπορόφυτα καθαρών ποικιλιών: Δωρεάν. Οι «σποροφύλακες» οφείλουν να φροντίσουν τουλάχιστον πέντε φυτά μίας ποικιλίας και το 20% με 40% της παραγωγής τους να κρατηθεί για σπόρο (που δεν θα έχει δεχτεί χημικές παρεμβάσεις). Οι τακτικές συναντήσεις των “Δρυάδων” πραγματοποιούνται την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα, 7-10μ.μ. στο Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος (http://european-village.org/)

————————–

omada metavasisΟμάδα Μετάβασης Ακαδημίας Πλάτωνα

Κύριος στόχος μιας κοινότητας σε Μετάβαση είναι να αναπτύξει την επίγνωση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής και να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία τοπικής, οικολογικής ανθεκτικότητας ως προς την πετρελαϊκή κρίση, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική αστάθεια. Σήμερα, οι αρχές της Μετάβασης έχουν εξαπλωθεί και πρωτοβουλίες Μετάβασης έχουν δημιουργηθεί σε πάνω από 2000 κοινότητες παγκόσμια.

Η Ομάδα Μετάβασης δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια  ταρατσόκηπων με λαχανικά και βότανα, στη διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων, στην κατασκευή ηλιακών αερόθερμων, ενώ οργανώνει εργαστήρια για τα αερόθερμα και την Αστική Περμακουλτούρα, ανοικτές προβολές ταινιών και παρουσιάσεις για τη Μετάβαση και συμμετέχει σε ημερίδες, δημόσιες συζητήσεις και στις τοπικές δράσεις και γιορτές της γειτονιάς.

————————–

Πελίτι Αθήνας

Δίκτυο ανταλλαγής και φύλαξης σπόρων. Το Πελίτι ασχολείται με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των  παραδοσιακών ποικιλιών.  Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων. Η κεντρική έδρα του βρίσκεται στο Μεσοχώρι Παρανεστίου (όπως και το «Σπίτι των Σπόρων»),  έχει 18 τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας και μία στη Βουλγαρία. Αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Οι βασικοί στόχοι του «Πελίτι» είναι: η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιασκών ποικιλιών. Το Πελίτι από το 1995 ως σήμερα έχει διανέμει πάνω από 4000  ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών, κ. λ. π.,. σε περισσότερους από  120.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.

Επικοινωνία για την Αθήνα: 6973039776.

————————–

περιβόλι φώτοΤο Περιβόλι της Νίκαιας

Η ομάδα μας είναι ανοικτή και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να διατηρήσουν και να καλλιεργήσουν παραδοσιακούς σπόρους. Παράλληλα η ομάδα μας αναπτύσσει δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Για επικοινωνία: perivolinikeas@gmail.com και https://www.facebook.com/groups/104060186616109/

 

Advertisements