Το όραμα, οι δράσεις και η λειτουργία του Δικτύου

Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής

Το Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής αποτελεί μία οριζόντια δικτύωση των ομάδων της Αττικής που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια και τη διαφύλαξη παραδοσιακών σπόρων. Οι ομάδες που συμμετέχουν μοιράζονται ένα κοινό όραμα, υποστηρίζουν τους στόχους και σέβονται τον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου.

 

Το όραμα του Δικτύου

Μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Για μας ο σπόρος είναι ζωή, αυτάρκεια, ελευθερία, ανεξαρτησία αλλά και χαρά, γιορτή, απόλαυση γεύσεων και αρωμάτων.

Μαθαίνοντας να κρατάμε σπόρους, κρατάμε στα χέρια μας τη ζωή και τη μοιράζουμε απλόχερα σε όσους και όσες την αγαπούν.

Κατανοώντας τη σπουδαιότητα του σπόρου, διατηρούμε παραδοσιακές ποικιλίες φυτών που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία από παλιότερες γενιές κι έχουν φτάσει σε μας από χέρι σε χέρι κι από παππούδες, γιαγιάδες, γονείς και φίλους ή φίλες με μεράκι.

Θεωρούμε ότι η διατροφική αυτάρκεια αποτελεί τη βάση για την ελευθερία και την ανεξαρτησία και παίρνουμε την ευθύνη, αλλά και τη φροντίδα της διατροφής μας στα χέρια μας, φυτεύοντας στον κήπο, το μπαλκόνι ή την ταράτσα μας.

Ανακαλύπτουμε τη δύναμή μας, φροντίζοντας τη Γη που μας φιλοξενεί, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας.

 

Οι στόχοι και οι δράσεις του Δικτύου

 • – Καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων κυρίως σε αστικό περιβάλλον για διαφύλαξη, διάδοση και πολλαπλασιασμό τους.

– Καλλιέργεια με σεβασμό στη Γη σύμφωνα με τις τρεις αρχές της περμακουλτούρας: Φροντίδα για τη γη, φροντίδα για τον άνθρωπο, δίκαιη μοιρασιά.

– Διαφύλαξη-δημιουργία και συντήρηση τράπεζας σπόρων. Κάθε ομάδα που συμμετέχει στο δίκτυο αναλαμβάνει να διατηρεί σπόρους από συγκεκριμένες παραδοσιακές ποικιλίες.

– Ελεύθερη διάδοση παραδοσιακών σπόρων και καλλιεργητικών πρακτικών σε ανθρώπους, ομάδες, σχολεία, παραγωγούς που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν, να αναπαράξουν και να διαφυλάξουν οι ίδιοι παραδοσιακούς σπόρους.

 • Πραγματοποίηση δράσεων για ευαισθητοποίηση του κοινού με έμφαση στην περιοχή της Αττικής σχετικά με την αξία της παραγωγής και διαφύλαξης παραδοσιακών σπόρων, ενημέρωση πάνω στις αστικές καλλιέργειες σε μπαλκόνι, ταράτσα, κήπο ή ελεύθερο κοινό χώρο, καθώς και δράσεων αλληλοϋποστήριξης και ανταλλαγής ιδεών/απόψεων/τεχνογνωσίας μεταξύ των ομάδων που συμμετέχουν.

Οι εκδηλώσεις/δράσεις/ενημερωτικό υλικό θα αναρτώνται στο site του δικτύου: https://sporoistinpoli.wordpress.com/

 

Οι ομάδες που συμμετέχουν στο Δίκτυο συμφωνούν:

 • Να εκπροσωπούνται από τουλάχιστον ένα μέλος της στις περισσότερες συναντήσεις του Δικτύου (¾ του συνόλου των συναντήσεων ανά έτος)
 • Να συνεισφέρουν στο δίκτυο προσφέροντας χρόνο, δεξιότητες, πόρους, επαφές ή ο,τιδήποτε άλλο εξυπηρετεί τους στόχους του δικτύου.
 • Αυτοδεσμεύονται ότι θα δρουν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δικτύου, τις πολιτικές του και τον τρόπο εργασίας του (με την προϋπόθεση ότι όλα αυτά είναι διαθέσιμα και πλήρως κατανοητά)
 • Αυτοδεσμεύονται ότι θα υποστηρίζουν τη συμμετοχικότητα στο Δίκτυο. Θα πρέπει να αποδέχονται και να σέβονται ξεκάθαρα τη Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ UN Declaration of Human Rights (General Assembly resolution 217 A (III) of 10 December 1948). Οι δράσεις κάθε ομάδας-μέλους του Δικτύου δεν θα πρέπει να παραβιάζουν την παραπάνω Διακήρυξη.
 • Η κάθε ομάδα διατηρεί την ανεξαρτησία της ως προς τον τρόπο λειτουργίας της και συνεργάζεται με τις υπόλοιπες ομάδες για το κοινό όραμα του Δικτύου.

 

Εσωτερική λειτουργία Δικτύου:

 • Συζήτηση, επίλυση θεμάτων, προσδιορισμός δράσεων θα πραγματοποιούνται σε συνελεύσεις εκπροσώπων των ομάδων-μελών του δικτύου. Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής τους αποφασίζεται σε κάθε συνέλευση για την επόμενη.
 • Τρόπος Λήψης Αποφάσεων: Κοινή Συναίνεση (Περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδο της Κοινής Συναίνεσης μπορείτε να βρείτε εδώ: http://transition.gr/akadimia-platonos/starhawk/
 • Για τη λήψη αποφάσεων στις συνελεύσεις είναι επιθυμητή η παρουσία των μισών και μίας επιπλέον από τις ομάδες που συμμετέχουν στο Δίκτυο.
 • Οι αποφάσεις κοινοποιούνται μέσω γραπτών πρακτικών στους εκπροσώπους των ομάδων, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημερώνουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους.
 • Σε περίπτωση διαφωνίας μίας ομάδας που απουσίαζε με τις αποφάσεις της συνέλευσης , θεωρείται δεκτό ένα περιθώριο 10 ημερών από την κοινοποίηση των αποφάσεων για να δηλώσει τυχόν ένσταση, διαφορετικά θεωρείται ότι συναινεί. Σε περίπτωση ένστασης το εν λόγω θέμα τίθεται και πάλι υπό συζήτηση.
 • Εισαγωγή νέας ομάδας στο Δίκτυο: Η ομάδα που θέλει να συμμετέχει στο δίκτυο θα πρέπει να συμφωνεί και να αποδέχεται τα παραπάνω. Επιπλέον να παρουσιάσει το δικό της όραμα και πλαίσιο δράσεων σε μια συνέλευση του Δικτύου. Στη συνέχεια οι ομάδες-μέλη θα αποφασίζουν για την είσοδο της νέας ομάδας με τη μέθοδο της συναίνεσης.

 

ΣΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ:  https://sporoistinpoli.wordpress.com/

Email: sporoistinpoli_info@protonmail.com
Facebook: Σπόροι στην πόλη

ΟΜΑΔΕΣ ΣΠΟΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα Τα Σπόρια, Αστικός Αγρός Χαλανδρίου, Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου, Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης, Δια.Σπορ.Α, Δρυάδες, Ομάδα Μετάβασης Ακαδημίας Πλάτωνα, Πελίτι Αθήνας, Το Περιβόλι της Νίκαιας

Advertisements