«Γιορτάζουμε την άνοιξη»

giorti agrou_teliko okΣτις 24 Απριλίου (και Κυριακή των Βαΐων) από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8:30 το βράδυ – όπως και κάθε χρονιά – στον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου θα γιορτάσουμε την άνοιξη.

Η γιορτή στον Αγρό θα περιλαμβάνει:

  • εργαστήρια για ενήλικες με επίκεντρο τη βιοδυναμική καλλιέργεια και τη βοτανοθεραπεία, το κλάδεμα των δέντρων σε φυσικό σχήμα, την κομποστοποίηση και την καλλιέργεια μανιταριών στο αστικό περιβάλλον

  • εργαστήρια για παιδιά με κατασκευές και δημουργία σπορείου

  • αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών για παιδιά κι ενήλικες

  • ζωντανή παραδοσιακή και έντεχνη μουσική (με ούτι, νέι, κιθάρα, λαούτο, μπουζούκι και κρουστά)

  • προϊόντα του Αγρού για να φροντίσετε τον εαυτό σας κι αυτούς που αγαπάτε

  • φαγητό και κάτι να πιείτε!

Στον Αστικό Αγρό Χαλανδρίου δίνουμε έμφαση στη συνκαλλιέργεια φυτών και ανθρωπίνων σχέσεων, υιοθετούμε φυσικές μεθόδους φυτοπροστασίας (δίχως χημικά ψεκάσματα και λιπάσματα) σε σύμπλευση με τα φυσικά φαινόμενα, επιδιώκουμε τη δημιουργία υγιούς χώματος, ενός συστήματος δυναμικής ισορροπίας. Αντιλαμβανόμαστε τον Αγρό ως ένα οικοσύστημα, τμήμα του οποίου είναι και οι άνθρωποι, επιτρέποντας στην «άγρια» φύση να υπάρξει και ν’ ανθίσει ανάμεσα σε δέντρα, παρτέρια και σχέσεις. Καλλιεργούμε αποκλειστικά παραδοσιακούς σπόρους/ παραδοσιακές ποικιλίες φυτών (απαγορεύεται αυστηρά η καλλιέργεια υβριδίων) και φυλάμε σπόρους. Δίνουμε σπόρους δωρεάν και ανάλογα με την επάρκεια που διαθέτουμε – όπως δωρεάν ελήφθησαν. Συνεργαζόμαστε με ανάλογα εγχειρήματα στην Αττική και αλλού, ειδικότερα στο πλαίσιο του Δικτύου για τη Φύλαξη Παραδοσιακών Σπόρων στην Αττική, αλλά ενός ατύπου δικτύου των «Κήπων της Ειρήνης». Φιλοξενούμε δράσεις άλλων εγχειρημάτων και ομάδων, όπως των Δρυάδων και του Κύκλου των Μανιταριών.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα των δραστηριοτήτων στον Αγρό.

Εργαστήρια για ενήλικες

11:00 Γνωριμία με τον Αγρό

11:30 «Κλάδεμα σε φυσικό σχήμα» με το φυσικό καλλιεργητή Γιώργο Βύρλα

13:00 “Growing mushrooms in the garden: introduction in mushroom cultivation and outdoor experiments in the Halandri Urban Garden” από τον Κύκλο των Μανιταριών (το συγκεκριμένο εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα)

14:00 «Φυτά & σύμπαν: μια εισαγωγή στο βιοδυναμικό ημερολόγιο με το γεωπόνο-σύμβουλο βιοδυναμικής καλλιέργειας Μάριο Δεσύλλα

16:00 «Βοτανοθεραπεία: αξιοποιώντας τα βότανα του Αστικού Αγρού Χαλανδρίου» με τη βοτανοθεραπεύτρια Μαριλένα Μοσχούτη

17:00 «Βασικές αρχές της κομποστοποίησης» με τη Φοίβη Σόκαλη

Παράλληλα εργαστήρια για παιδιά

12:00 «Φτιάχνουμε τη δική μας αιώρα» με την Κορίνα Οικονόμου

16:00 «Φτιάχνουμε το δικό μας σπορείο» ένα εργαστήρι σπόρων με την Κάτια Παπαδάκη

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου: άλλες δραστηριότητες

15:00 Διάλειμμα για φαγητό

18:00 «Η καρδιά της γης» αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών για παιδιά κι ενήλικες με την Τίνα Λυγδοπούλου

19:00 Μουσική σύμπραξη με νέι, ούτι, λαούτο, κιθάρα, μπουζούκι, κρουστά & φωνή (Αχιλλέας Τίγκας, Ελλήνα Χριστοδουλάρη, Μιχάλης Κουμιωτάκης, Μάριος Δεσύλλας, Γιώργος Χάκκας & Ελένη Σερμέα)

Προϊόντα του αγρού

Στον Αγρό θα διατίθενται βάμματα, λάδια, σαπούνια, κεραλοιφές, τσάι βοτάνων και χειροτεχνίες για τα πασχαλινά σας δώρα και την ενίσχυση του Αγρού.

Προσοχή:

* Παρακαλούμε να φέρετε μαζί σας κάτι για να κάθεστε (οι καρέκλες και οι κουρελούδες του Αγρού δεν επαρκούν).

** Για να φάτε και να πιείτε: φέρτε μαζί σας πιάτο, μαχαιροπήρουνα και ποτήρι ή κούπα.

 

Ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σίφνου και Γαρηττού, στα όρια των δήμων Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής. Για να έρθετε μπορείτε να πάρετε το μετρό και να κατεβείτε στη στάση «Αγ. Παρασκευή» (έξοδος «Οδός Αγίας Παρασκευής»). Η είσοδος του Αγρού βρίσκεται επί της οδού Σίφνου (1η παράλληλος της οδού Αγ. Παρασκευής, πίσω από το αρτοπωλείο Βενετη). Χάρτη θα βρείτε εδώ.

Για επικοινωνία μαζί μας: https://astikosagrosx.wordpress.com/ και astikosagrosx@gmail.com ή κάθε Κυριακή στις 17:00 (η ώρα δεν είναι σταθερή, διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή του χρόνου)

IMG_2238